En af vore produktions systemer, havde denne i loggen her til morgen. Det hang meget godt sammen med at SYSAUX tablespace, var ved at være fyldt op - men syntes ikke rigtig der er noget eller nogen der skriver derned. SYSAUX indeholder bl.a. statistik repository, og andre interne ting.

Der køres via cron, faktisk en DBMS_STATS.GATHER_SCHEMA_STATS, det må da næsten være den, tror jeg, der skriver til SYS.WRI$_OPTSTAT_HISTGRM_HISTORY. Der er da ihvertfald et eller andet der lyder bekendt.

SYSAUX tablespacet, oprettes pr. default med 10G. Det er en ny feature med 10G, hvor SYSAUX indeholder ting og sager som før lå i SYSTEM. Det oprettes som locally managed med automatisk segment space management. Mange features kræver plads; RMAN, Ultra search, OLAP med flere, så for at holde det et sted - er SYSAUX altså opstået.

En del af de nye features, Automatisk diagnostic management, gemmer statestik i det såkaldet AWR - Automatic workload repository, der ligger i SYSAUX. AWR er egentlig bare en udvidelse af det vi kendte som statpack. De nye management prosesser indfanger således dynamisk data fra V$ views og skriver dem til SYSAUX tablespacet. Hver skrivning eller indfangning kaldes et snapshot og kan ses via DBA_HIST_ tabellerne (tidl. STATS$).

Så det var altså min statestik indsamling der forudsagede fejlen. Det var dog hurtigt udbedret, men overså lige der de nye faciliteter og hvortil der skrives.