Mens man sidder i en kontrakt, eller flere, kan det være svært også at tage sig tid til at gå på kurser og lære om alle de nye produkter, metoder og features indenfor Oracle, og alt det man ellers har gang i. Det siger næsten sig selv, at man som freelancer, i mange; sådan ca. 100%'s tilfælde, forventes at kunne træde ind i et job/kontrakt, for en virksomhed og være produktiv fra dag 1. Som freelancer er der ikke rigtig noget der hedder 3 måneders indkøringstid - vi er nærmere der, hvor der bruges 3 timer, til at fortælle dig om opgaven m.v.

Jeg sad personligt i en kontrakt engang (det er faktisk sket rigtig mange gange), hvor der blev diskuteret lidt omkring at få en ny medarbejder - helt naturligt planlagde man 3 måneders indkøring, og vi snakker faktisk en mand (ham de søgte) på ret højt teknisk plan. Der var en der kiggede på mig og sagde; Det glæder ikke sådan en som dig - du er freelancer - sådan en skal performe fra dag 1. Det er måske også en tanke værd for jer derude, der tror freelance tilværelsen er an easy walk in the park on a sunny afternoon - not.

Men netop derfor er der heller ikke ofte tid, til at man kan tage 1, 2, 3 eller 4 dage ud af kalenderen, til kursus aktivitet. Det kan selvfølgelig også være et spørgsmål om økonomi, hvorfor man ikke har tid - det tager jo lidt tid at indtjene et overskud, og husk på det er dig selv der betaler gildet; kursusafgift, tabt arbejdsfortjeneste, forplejning, evt. transport osv.

Der er vel et par tilgangsvinkler, til hvordan man evt. kan uddanne sig alligevel.

  • Undervisning
  • Gå hjem kurser
  • CBT

Personligt har jeg gennem tiden, gjort det, at jeg har tilbudt, at undervise andre - enten ved at være tilknyttet et konsulenthus eller 2, der tilbyder kursus aktivitet, eller ved at gå til the mother of all mothers; Oracle selv, og ligeledes tilbyde mig selv. Det er faktisk lykkes begge ting i udemærket grad. Tilgengæld fik jeg undervist så meget en periode, at jeg blev virkelig træt af det - så man skal finde en rigtig kursus dossering, når man kaster sig ud i det.

I gammel tid var der, her i København, typisk 2 firmaer nemlig DBVision.dk samt Changegroup ApS, hvor man kunne tilbyde sig som instruktør. DBVision har stadig idag en hel del Oracle kurser, men også en masse andet. De ligger i Fensmarkgade, København N. Changegroup har skiftet deres Oracle aktivitet ud med mere projektleder orienterede kurser, ITEL, samt coach uddannelser. Changegroup ligger i kronprinsessegade i København K, meget centralt. Herudover er firmaet Miracle AS, idag også en kursus arrangør, dog benytter de såvidt vides, kun egne fastansatte instruktører til undervisning. Tilgengæld har de en del spændende måder at holde kurser på; bl.a. de såkaldte BYOL seminare - dvs. du kommer med din egen laptop - med f.eks Oracle XE installeret og deltager på et RMAN fejl scenarier kursus. Det minimerer lidt på prisen og er attraktivt - da det foregår på egen labtop, som du jo tager med hjem og kan studere videre på hjemme.

Det andet til uddannelse, udover at tilbyde sig selv som instruktør er Gå hjem møder. Specielt firmaet Changegroup ApS, er begyndt at tilbyde dette til konsulenter tilknyttet dem. Jeg er selv tilknyttet dem, og syntes det er en ret god ide. Et sådant forløb er at man starter klokken 17:00, hvor en ekspert eller forfatter, debatør el. andet kommer ind og fortæller omkring et produkt, en feature, et enme. Der afsluttes med spørgerunde og en let anretning. Det er en rigtig god måde at få noget fagligt ind, samt lige at netværke med andre konsulenter.

Slutteligt kan man selfølgelig også anskaffe sig nogen CBT (computer based traning) - det var stort, da det startede op hos Oracle i gamle dage - og idag vel også ok hvis man er til selv studier i hjemmet.

Om du vælger den ene eller anden metode er underordnet, det er dog vigtigt du holder beatet, og forbliver opdateret indenfor dit felt idet du ellers fronter den totale undergang (ment i spøg) - der var faktisk nogle snedige konsulenter i gamle dage - der lod sig fastansætte, i en periode - fik uddannelse, og så røg videre - meget køligt.

I den næste, i rækken af freelance skriverier, tager vi en tur over sundet, til Sverige - og vi tager også tilbage til Danmark igen, for her er der også svenskere.