Firmaet Changegroup, der er et konsulent selskab, beliggende i Kronprinsessegade 54, i hjertet af København, holder jævntligt - det man vel egentlig kan kalde Gå hjem seminar / slash / networking. Igår sen eftermiddag, var emnet knap så teknisk, men drejede sig om forfatteren Sanne udsen, der egentlig er uddannet indenfor erhvervsøkonomi, men har en far der er Ph.D i psykologi, der så har fungeret som konsulent på projektet, nemlig bogen Psykopater i jakkesæt.

Ordet psykopat kan få det til at gyse i folk. Man tænker på seriemordere og diktatorer. Men de allerfleste psykopater er ikke kriminelle. Tværtimod går de rundt blandt resten af befolkningen og gør livet surt for alle os andre.

Sanne læste her lidt højt fra sin bog, og fortalte om Allan. Allan blev i tidernes morgen ansat i en virksomhed som personale chef. Til jobbet var der 2 meget kvalificerede kandidater hvor Allan var den ene. Direktøren fra firmaet hældte mest til at vælge Allan, da han havde så meget drive, at direktøren mente, det var noget der virkelig kunne drive afdelingen frem. Direktøren forsøgte at tage en reference på Allan, og ringede til Allans tidligere chef, der desværre havde for travlt og de fik således aldrig talt. Direktørens mavefølelse var dog så stærk, at han valgte at ansætte Allan.

Det gik faktisk fint i begyndelsen, Allan avancerede til Personaledirektør og alt var godt. Efter et stykke tid blev der dog efterhånden snakket i krogene - Allan overholdte ved flere lejligheder ikke sine aftaler, løj om andre - og han havde bl.a. nævnt hans baggrund var jurist - og flere, jurister bemærkede det underlige, at han ikke talte som en jurist.

Efterhånden begyndte Allan at melde sig syg, ikke komme på arbejde m.v. til en dag Allans tidligere chef ringende - og fortalte en historie, der næsten i møster, uddannelse, ansættelse, pludselig sygdom m.v. var identisk med denne virksomheds erfaringer.

Summen i historien om Allan, er dels tag altid referencer for det første - men vær også opmærksom på mønstre; Psykopater har ingen samvittighed - og er fuldstændigt ligeglade med løgnen og hvem det går ud over. Det er så slemt at ovenstående historie er præsis samme løgn Allan lever videre på, den dag i dag.

Blandt fagfolk er det en almindelig antagelse, at omkring 2-4% af alle mænd er psykopater, mens kun 1% af kvinderne er det, svarende til ca. 2% af befolkningen som helhed. Men der er endvidere en hypotese om, at blandt chefer er andelen større.

Bogen gennemgår de typiske psykopatiske træk og beskriver, hvilke virksomhedstyper og organisationer, der giver bedst spillerum for psykopaten. Men nok så vigtigt giver bogen en række praktiske anvisninger på, hvordan man undgår at ansætte en psykopat - og hvad man gør, hvis han allerede er i virksomheden.

Det var et godt fordrag af Sanne, og der blev grinet en del over et par antagelser bl.a. at visse virksomheder er rene Psykopat magneter - så pas lige på hvor du ansættes !

Nedenstående har intet med Sannes bog at gøre - men sad og kiggede lidt rundt på nettet - og stykkede følgende checkliste sammen.

  • Ekstrem charmerende det ene sekund og iskold samt følelseskold det andet  
  • Manipulerende
  • Vil være i centrum
  • Kontrolbehov (mindst 5 sms pr aften)
  • Tager æren for hvad andre har gjort - Det ene sekund skal alt være til mindste detalje den andet er han/hun ret ligeglad med regler
  • Tager ikke mod kritik, tilgiver ikke - har du forulempet ham / hende tager det 1.5 måned før vedkomne er til at snakke med igen.
  • Vredesudbrug - hurtige og voldsomme

Er ovenstående noget du kan sige JA til mht. din chef - så skift job NU.