Ved et tilfælde, forholder situationen sig således at jeg er på en kontrakt, og for 2 uger siden kom endnu en ekstern konsulent. Det viste sig at være min gamle (han er meget gammel) kontor kammerat fra Oracle i tidernes morgen, Jesper. Jesper sendte nedenstående forleden, vist nok oprindeligt fra Foghs hjemmeside.

Her er historien om 10 personer, der hver dag går hen på den samme restaurant og spiser middag sammen. Den fælles regning på restauranten ender hver dag på præcis 1.000 kroner, og de 10 personer har bestemt sig for at dele den op på nogenlunde samme måde, som vi betaler skatter her i landet.

De første fire - de fattigste - skal derfor overhovedet ikke betale noget. Den femte skal betale 10 kroner, den sjette 30 kroner, den syvende 70 kroner, den ottende 120 kroner og den niende 180 kroner. Den tiende, den rigeste af dem, skal betale 590 kroner.

Sådan spiser de sammen hver dag, og alle er de glade for den måde, de deler regningen på. Lige ind til restauratøren pludselig en dag giver dem rabat.

»Eftersom I er så gode kunder,« siger han, »giver jeg jer 200 kroner i rabat på jeres middage.«

En middag for ti personer koster derefter 800 kroner.

Gruppen vil stadig betale regningen på samme måde, som vi betaler skatter her i landet. Så de første fire bliver ikke påvirket: De skal stadig ikke betale noget! Men hvad med de seks andre - dem som betaler - hvad skal de gøre? Hvordan skal de fordele rabatten på 200 kroner, så alle får en lige del?

De finder ud af, at 200 kroner divideret med seks bliver til 33,33 kroner. Hvis de trækker det beløb fra hver persons andel, skal den femte og sjette person faktisk have penge for at spise.

Restauratøren foreslår istedet, at det mest rimelige vil være at reducere hver persons regning omtrent jævnt, og han sætter sig til at regne på, hvad hver person skal betale.

Resultatet bliver, at også den femte person kan spise gratis, den sjette skal betale 20 kroner, den syvende 50 kroner, den ottende 90 kroner, den niende 120 kroner. Den tiende skal betale 520 kroner i stedet for de 590.

Alle seks personer får en lavere pris end tidligere, og de fire første kan fortsat spise gratis. Men så er det, at én i selskabet begynder at sammenligne, hvad de hver især har sparet. De står uden får restauranten og diskuterer.

»Jeg fik kun 10 kroner af de 200 kroner,« begynder den sjette person og peger på den tiende. »Men du tjente 70 kroner.«

»Præcis,« siger den femte person. »Jeg sparede også bare en 10´er. Det er uretfærdigt, at han fik syv gange mere end mig!«

»Det er sandt,« råber den syvende person. »Hvorfor skal han have 70 kroner, når jeg kun fik 20? De rige skal altid have det bedre!!!«

»Hør et øjeblik,« forsøger de fire første. »Vi fik jo overhovedet ingenting. Det her system udnytter jo de fattige.«

De ni personer omringer den tiende og giver ham en ordentlig gang tæsk.

Næste aften kommer han slet ikke til middagen, men de ni andre sætter sig alligevel til bordet og spiser uden at vente på den tiende. Da regningen kommer, opdager de noget.

Der mangler sgu 520 kroner...!!!"