Uden nedenstående skal være en klagesang, er her et par faktuelle ting, som du også kommer udfor som selvstændig, og også er årsag til at du bør have en mave der kan klare mosten derude, for udover dårlige stole er;

SKAT bestemt ikke det bedste minde, du får som selvstændig, de er simpelthen så grove, at det kræver sin mand at overleve denne selskabsform der hedder I/S. For undertegnede er det ikke overraskende, at en hel del top specialister tager væk fra Danmark og søger andre lande.

If you can make it here, you can make it everywhere! Sådan i udgangspunkt, har du et par år på IT erfaringen herfra, så kan du også klare den i udlandet.

Lad mig give dig et par eksempler på problemer, der kunne været undgået, hvis inddriver selskabet SKAT, havde være professionelle, og ydmyg nok burde jeg vel tilføje.

  • Engang tilbage i 2004, var undertegnede i en situation hvor momsen skulle betales, men pengene var brugt, da der havde været en del udgifter. Det er selvfølgelig bare surt, men sådan kan man sagtens lande. Min daværende revisor sagde; ring og få en ordning.

Jeg erfarede flere ting gennem kontakter og andre situationer. Dels at det er meget afhængigt af kommune, man er tilknyttet. Københavns truer direkte med pantefogede, hvor Frederiksberg er mere til at snakke med og dels komunnerne imellem, kan have svært ved at forstå, hvad der egentlig er debet, og hvad der er kredit, hvilket i sig selv er meget mystisk.

Jeg ringende og fik dog en ordning, i indeværende eksempel. Ordningen var betaling over 3 efterfølgende måneder. Ordningen gik i hus, 10 dage før moms afregningen. 5 dage senere får jeg en rykker, eller ikke bare rykker, men indbetaler du ikke inden 5 dage overlades sagen til pantefogede.

Jeg havde jo travlt med konsulentjob, så det var lidt stressende, at jeg nu skulle til at bevise overfor SKAT, at det var en af deres medarbejdere jeg havde lavet en aftale med. Heldigvis havde jeg det på skrift.

Hver den 20 i måneden, modtog jeg efterfølgende 3 måneder den samme trussel. Sidste måned, hvor jeg sad i samme dialog som altid med SKAT, og var blevet truet med en masse, var der en medarbejder fra SKAT, der beklagede at det var deres EDB system der var fejlen. Jeg har det sådan lidt, hvor amatøragtigt er det ? og så er det vist Oracle.

  • Moms 2006, 1. halvår. Jeg indbetaler et stort beløb via giro, som jeg plejer. 15 Dage senere modtager jeg et brev, at de ikke forstår beløbet, og derfor ikke kan registrere dette.

De har altså lige modtaget et stort, indbetalt beløb, men er i tvivl .......... Jeg bliver i modsætning til tidligere tilfælde, bedt om at emaile dem, så jeg kan forklare.

Her CCer jeg min revisor og forklarer hvad der er salgsmoms og hvad der er købsmoms. 5 dage senere modtager jeg et brev, hvor der står; de har fastsat mig til et moms beløb, og 5 dage fra modtagelse vil de overlade sagen til pantefogede, hvis ikke indbetalt. Hertil kom så iøvrigt et administrations gebyr stort DKK 800.

Dvs. udover allederede indbetalte store beløb, vil de altså også have det de har fastsat, hvilket er mega stort.

Somsagt heldigvis havde jeg CCet revisor og pudsede denne på SKAT. Denne vendte tilbage dagen efter, hvor SKAT overfor ham havde undskyldt og det var deres EDB system der var fejlen. De 800 kroner skulle jeg også se bort fra. Igen en sag der er helt ude i skoven. Man bliver truet med bål og brand, indtil du beviser dig selv, og de omkostninger der løber på, skal du selv dække.

Bundlinien her er: Du kommer som selvstændig til at bruge en del ekstra penge på revisor- og i tid overfor SKAT. Det er noget svineri, men desværre fakta

Så lidt tilbage til de første skriverier omkring freelance tilværelsen; til de af jer der mener selvstændige konsulenter har det for fedt; vi har også nogen problemmer fastansatte aldrig kommer i nærheden af.

Hatten af for dem der tør, i Danmark.

Man kan sukke efter et system, hvor de siger goddag Hr. efter at man har tjent et par millioner p/a, og iøvrigt betalt moms og skat deraf, til bidragelse for hele samfundet. Derimod når man henvender sig, betragtes som det væreste af det væreste scum, hvilket i mine øjne kan være en altafgørende faktor for: danmark eller ikke danmark.

En gammel ven der arbejdede for Ishøj komunne, for et par år siden, fortalte at det var ofte, man hørte bemærkninger ala. "Nå hvem skal vi knalde idag" ved morgen kaffe bordet.

Om fremtiden byder på, politikkere, SKAT ansatte osv. der pløkkes ned på åben gade vil tiden vise, men personligt tror jeg presset er for stort, for mange, og rent-a-gun er lige om hjørnet. Det er en grov bemærkning, i know - men jeg tror somsagt det er lidt for groft og effektivt, at de virkelig små, aldrig kan få fodfæste. Frustrationerne vokser .... kunne jeg høre klovnen sige.

Jeg vil sige at ovenstående, og dit netværk, er de virkelige problemer du står overfor, som selvstændig.