Udover Service Management, er yours truely landet i noget Intern IT. Opgaven er ret enkel; "Ryd op", sådan enkelt sagt. Der ligger en del i samme ånd som andre reglsæt, at man for sat regler og rammer op, så alle ved hvad de kan forholde sig til i et udgangspunkt. Vidensdeling af tidligere løsninger internt, procedurer for indkøb, re-installationer og meget mere (jo jo, jeg kommer nok til at skrive en del).

Nå for ligesom at komme igang, må man jo lige kigge sig lidt omkring; og i en IT afdeling ser man jo typisk; servere, PCer, kabler, Access points, routere, hubs, switches, krydsfelter med flere, og kan man spørge sig selv; hvordan er det lige det er forbundet ? ...... Man kan vel udtrykke det som:

  • Klarlæg netværket, identificer ting der ikke bruges, og lav en tegning.  
  • Når servere er identificeret, dokumenter dem efter alle kunstens regler, altså hvad kører, hvornår, afhængigheder, backup/restore osv. 

Som gammel DBAer eller blot gammel, bruger jeg andres viden en del - derfor var min første tanke da også om der ikke findes en eller anden for for tool til netværks delen ? 

Jeg er klar over at krydsfeltet er en anden sag, og tænker at jeg muligvis der, vil benytte Microsoft Visio 2007 til opgaven, ligeledes kunne det være, at nogen af de, netværks discover tools jeg finder, kan gemme output til visio ?

Nedenfor en liste over tools jeg har fundet til at lave netværks discover. Netværket er iøvrigt et C klasse netværk ala 192.168 osv. Yderligere informationer omkring A,B,C netværk, kan findes her.

  • The Dude Dette her er freeware, hurtigt og virkelig overskueligt. Værktøjet pinger alt, og så når discover processen, er færdig, laves en visuel præsentation af netværket. Ligeledes holdes forbindelserne til fundne server, switchs osv. og man får derved statestik, ved at pege på hver enkelt; oppe tid osv. Du kan gemme i PDF eller PNG for så at printe det ud. Der er ingen integration til MS Visio fra The Dude.
  • NetworkView Er nærmest et road diagram, men også særdeles effektivt. Igen kan man udfra hver host eller rettere enhed klikke og få yderligere informationer. Prisen er $79. Heller ikke her Vision integration.
  • Visual Netinfo hvis du bare skal have maskin informationer serveret ala windows er dette tool kanon. Det finder dog ikke switches, hubs osv. men kun maskiner i netværket. Også dette er freeware, jeg oplevede dog at det ofte gik ned, sikkert pga. for mange hosts.
  • Solarwinds er virkelig noget der rykker, prøv deres demo af LANsurveyor. Det eneste minus er den koster $1795, Den kan en hel del mere end ovenstående og der er integration til MS Vision.
  • Axence nVision scanner netværket ret hurtigt, incl. netværk bagved routeren. Prisen er $999 for scans med op til 100 enheder.